Jouluiset kävelyt Turussa

Joulun alla ja joulun pyhinä tarjoamme muutaman kävelykierroksen Turussa. Tule virittäytymään jouluun tai juhlimaan joulua uudella tavalla.

ChristmasWalk Extra  joulupäivänä ja tapanina

Jouluinen kävelykierros alkaa Turun tuomiokirkon portailta. Suurtorin kautta jatkamme matkaa Aurajoen vartta ja kaupungille.

Kuulet tarinoita jouluperinteistä, Turussa ja Suomessa, kauan sitten ja nykyään.

Pukeudu sään mukaan, lämpimästi joka tapauksessa.

Joulupäivänä 25.12. ja  tapaninpäivänä 26.12. 

klo 13 suomeksi ja klo 15 englanniksi 

Lähtö: Turun tuomiokirkon portailta
Kesto: noin 1.5 h

Liput 15 e per hlö, ennakkoon verkkokaupastamme

Huom: kierrokset myös englanniksi joulun pyhinä, katso täältä.

Jouluinen hautausmaa -kävely

Lähde mukaan kävelylle tunnelmaiselle Turun hautausmaalle herättelemään joulua ajatuksiin. Samalla pääset rauhoittumaan joulun kiireistä.
Kerromme joulusta ja hautausmaasta, perinteistä sekä hautausmaan taiteesta.

Pukeudu sään mukaan, lämpimästi joka tapauksessa. Muista myös hyvät kengät, hämärällä hautausmaalla voi olla epätasaista maastoa.

Torstaina 19.12. klo 18
lauantaina 21.12. klo 16
tapaninpäivänä 26.12. klo 18

Lähtö: vanhan hautausmaan portilta. kukkakaupan viereltä, Seppelkuja 2.
Kesto: noin tunti

Liput 10 e per hlö, ennakkoon verkkokaupastamme

Paimion parantolan opastetut kierrokset

Paimion parantolaan voit tutustua opastetuilla kierroksillamme. Kierroksia on useammanlaisia ja niiden kesto voi vaihdella yhdestä kahteen tuntiin. Varaa oma kierroksesi meiltä.

YLEISÖKIERROKSET:

Kevään 2020 yleisökierrokset julkistetaan pian.

Hinta 15 € / henkilö
Osta ennakkolippu yleisökierroksille verkkokaupastamme.

YKSITYISKIERROKSET:

Tilaa ryhmällesi yksityiskierros, ryhmäkoko 1- 60 hlöä, tai sopimuksesta isompiakin ryhmiä.

Peruskierros 1,5 h

90 € (1-6 hlö).
Yli 7 hlö ryhmä 15 €/hlö.

Kohokohdat-kierros 1 h

75 € (1-5 hlö).
Vain 1-5 henkilön ryhmille, käydään niin monta huonetta kuin ajassa ehtii.
Huom! Oppaan aikaa on varattu 60 min sovitusta alkamisajasta.

Teemakierros 2 h

120 € (1-6 hlö).
Yli 7 hlö ryhmä 15 €/hlö +30€ kertamaksu

Valitse kierroksen teema neljästä eri vaihtoehdosta; Teemakierrokset parantolassa

Lähtöpaikka:  Paimion parantolan pääovi (ulkopuolella)

Osoite: Alvar Aallontie 275, Paimio

Palvelukielet:  suomi, englanti.  Hyvissä ajoin etukäteen varattuna myös ruotsi, saksa ja italia.

Kaikki kierrokset tulee varata etukäteen. Parantolassa ei ole paikalla päivystävää opasta. Opas tulee paikalle vain etukäteen varattuja kierroksia varten.  Poikkeuksena yleisökierrokset!

 

Lisätietoja Paimion parantolasta täällä.

Alvar Aalto Turussa

Alvar Aalto, Aino Marsio-Aalto ja Erik Bryggman suunnittelivat Suomen ensimmäiset modernit rakennukset. Nämä ensimmäiset modernit, eli funktionalistiset, rakennukset Suomessa on rakennettu Turkuun.

Lähde kierroksellemme katsomaan näitä rakennuksia ja keskustelemaan tuosta mielenkiintoisesta aikakaudesta.

Näemme kierroksella sekä muutosvaiheen rakennuksia, joista löytyy klassisia ja moderneja piirteitä, että kokonaan moderneja rakennuksia.

Tarkastelemme lähemmin Aallon kolmea rakennusta Turun keskustassa – Lounais-Suomen Maalaistentaloa, standardivuokrataloa sekä Turun Sanomien toimitaloa. Kierroksella nähdään myös Erik Bryggmanin rakennuksia samalta aikakaudelta.

Kuulet myös Aallon pariskunnan ajasta Turussa, ja siitä kuinka heidän tyylinsä muuttuu 1920-luvun klassismista moderniksi heidän työskennellessään kansainvälisessä Turussa.

Kierros soveltuu sekä arkkitehtuurin ammattilaisille että muuten vain aiheesta kiinnostuneille. Ammattitaitoiset oppaamme osaavat keskustella rakennuksista niin kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta kuin tarkkojen arkkitehtonisten yksityiskohtienkin kautta.

Kierroksen kesto: 1, 5 h

Hinta:  110 e per ryhmä (1-25 hlöä)

Huom. Kierros pääasiassa ulkona, sään mukainen pukeutuminen!

Kierrokseen mahdollista yhdistää ruokailu, muita kierroksia, yöpyminen, tai vaikka vierailu Paimion parantolassa.

Ota yhteyttä!

Alvar Aalto -viikko 23.8.-1.9.2019

Elokuun lopulla järjestetään Alvar Aalto viikko Turussa ja Paimiossa.

Magni Mundi järjestää useita opastettuja kierroksia sekä Turussa että Paimiossa tuolla viikolla, tarkempi ohjelma täältä:
https://www.magnimundi.fi/alvaraaltoviikko/

Koko viikon ohjelmatarjonnan löydät täältä: https://www.alvaraalto.fi/megatapahtuma/alvar-aalto-viikko-2019/

Bryggman-instituutilla on kansainvälinen seminaari 30.8. Ohjelma ainoastaan englanniksi:
http://www.bryggman.fi/news/193/121/International-influence-of-Finnish-Modernism-30th-Aug-Turku/d,Detail/

The Evidence: Healthy Architecture -keskustelutilaisuus parantolassa

PÄIVITYS: Ohjelma on kuultavissa BBC World Servicen nettisivuilla: https://www.bbc.co.uk/sounds/play/w3csz422

——–

Sunnuntaina 7.4. klo 15-16.30 järjestetään Paimion parantolassa englanninkielinen keskustelutilaisuus, joka radioidaan BBC World Servicen toimesta yhteistyössä Wellcome Collection -museon kanssa. Asiantuntijat keskustelevat Paimion parantolasta ja sen arkkitehtuurista sekä historiallisista että terveysnäkökohdista käsin.

Tilaisuus on ilmainen, mutta paikkoja on rajoitetusti. Varaa paikkasi.

Lue lehdistötiedote (pdf)

Lisätietoja ja varaustiedot englanniksi:

The Evidence: Healthy Architecture Discussion event.

Järjestämme myös opastuskierroksia ennen keskustelutilaisuutta eli klo 13 alkaen, sekä suomeksi että englanniksi. Lisätietoja täällä ja liput verkkokaupastamme.

Arkkitehtuuria Turun hautausmaalla

Kaksi modernia kappelia ja hautausmaa

Vuonna 1807 vihittiin käyttöön arkkitehti Charles Bassin suunnittelema Turun hautausmaa. Yli kahdensadan vuoden aikana nykyisin 60 hehtaarin alueelle on suunniteltu ja rakennettu joukko kulttuurihistoriallisesti arvokkaita taideteoksia ja muistomerkkejä.

Opastuskierroksella tutustutaan hautausmaan kahteen moderniin kappeliin sekä osaan hautausmaan runsaasta taidetarjonnasta.

Hautausmaan kaksi siunauskappelia ovat tunnettujen arkkitehtien suunnittelemia. Erik Bryggmanin piirtämä Ylösnousemuskappeli on vuodelta 1941 ja professori Pekka Pitkäsen suunnittelema Pyhän Ristin kappeli ja krematorio vuodelta 1967.

Erik Bryggman

Erik William Bryggman (7.2.1891 Turku – 21.12.1955 Turku) oli yksi varhaisimmasta funktionalismin edustajista suomalaisessa arkkitehtuurissa. Bryggman valmistui arkkitehdiksi Helsingin Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1916 ja työskenteli aluksi Helsingissä. Vuonna 1923 hän perusti oman arkkitehtitoimiston Turkuun. Bryggmanin toimistossa työskenteli 4–5 suunnittelijaa. Siellä ovat työskennelleet muiden muassa arkkitehdit Pekka Pitkänen ja Olli Kestilä.

Bryggman pyrki suunnittelussaan säilyttämään rakennuspaikoilla vanhaa puustoa niin paljon kuin mahdollista. Kerrotaan, että hän kehotti rakennusmestareita välttämään vatupassin käyttöä, jotta seinäpinnasta tulisi elävä.

Useat Erik Bryggmanin suunnittelemat rakennukset kuuluvat kansainvälisen modernin arkkitehtuurin suojelu- ja tutkimusjärjestön Docomomon merkittävien arkkitehtuuri- ja ympäristökohteiden valikoimaan. Ylösnousemuskappeli on Bryggmanin tunnetuin työ.

Pekka Pitkänen

Turkulainen professori Pekka Pitkänen (s.1927) on yksi merkittävimpiä suomalaisen modernin arkkitehtuurin edustajia. Hänen päätyönään pidetään Pyhän Ristin kappelin ja sitä ympäröivän hautausmaan laajennuksen suunnittelua (kappeli vuodelta 1967, hautausmaan laajennus 1964–1983).

Jussi Vikainen

Johan (Jussi) Vieno Vikainen (4.9.1907 – 7.11.1992) oli suomalainen kuvanveistäjä. Hän sai professorin arvonimen vuonna 1980. Vikainen valmistui Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulusta vuonna 1927 maalariksi, mutta jatkoi opintojen jälkeen kuvanveistoa palkitun kuvanveistäjän Aarre Aaltosen oppilaana.

Vikaisen kuuluisiin töihin kuuluu mm. Raivaajapatsas Paimiossa (1967) ja Bryggmanin suunnittelemanTurun Ylösnousemuskappelin hiekkareliefit (1939–1942). Hän on myös suunnitellut lukuisia sankaripatsaita ja Vasaramäen hautausmaalta löytyy lähes 50 hänen suunnittelemaansa veistosta tai reliefiä.

Kierroksen kesto: 1, 5 h

Hinta: 110 e per ryhmä (1-25 hlöä)

Huom. Kierros pääasiassa ulkona, saan mukainen pukeutuminen! Kappelikierros on mahdollista järjestää  täydellisenä vain tiistaista-torstaihin, sillä viikonloppuisin kappelit ovat käytössä, ja maanantaisin suljettuna. Tällöin kierros voidaan järjestää vain ulkopuolella.

Kierrokseen mahdollista yhdistää ruokailu, muita kierroksia, yöpyminen, tai vaikka vierailu Paimion parantolassa.

Ota yhteyttä!

Paimion parantola – teemakierrokset

Paimion parantolassa keskitytään moderniin arkkitehtuuriin ja funktionalismiin. Peruskierroksen sijaan voitte pyytää ryhmällenne teemakierrosta, jossa opas kertoo laajemmin valitusta teemasta.

Teemavaihtoehtoja: 

Nuoret arkkitehdit Alvar ja Aino Aalto
Kierroksella opas kertoo nuoren arkkitehtipariskunnan ideaaleista arkkitehtuurin takana. Alvar ja Aino Aalto olivat noin 30-vuotiaita parantolaprojektin aikana. Miksi parantolaan on valittu juuri nämä kaiteet, ikkunat tai ovenkahvat? Mitä muotojen takaa löytyy?

Huonekalut Paimion parantolassa
Paimion parantola valmistui kaksi vuotta ennen Artekin perustamista. Aallot suunnittelivat parantolaan kaiken irtaimiston huonekaluista valaisimiin. Tällä teemakierroksella perehdymme tarkemmin irtaimiston yksityiskohtiin. Miksi parantolassa on niin paljon erilaisia tuoleja?

Parantolan kulttuurihistoriaa
Millaista oli olla potilaana Paimion parantolassa? Minkälainen oli suomalainen yhteiskunta parantolan valmistuessa 1930-luvulla ja miten se näkyy arkkitehtuurissa? Opas kertoo tarinoita potilaiden elämästä – muun muassa miten salakuljettaa alkoholia parantolaan ja mitä mieltä paimiolaiset olivat parantolasta.

Tuberkuloosin hoito parantolassa
Tämä teema keskittyy parantolahistorian lääketieteelliseen puoleen. Mikä on tuberkuloosi ja miten sitä hoidettiin eri vuosikymmeninä? Millaista oli olla potilaana Paimion parantolassa? Miten arkkitehtuuri voi auttaa taistelussa tappavaa tautia vastaan?

Teemakierroksen kesto on 2 tuntia.

Paimion parantola

Paimio Sanatorium - Paimion parantola

Nauti Alvar Aallon modernista mestariteoksesta kaikilla aisteilla!

Paimion parantola on tuberkuloosiparantolaksi suunniteltu moderni rakennus. Vuonna 1933 valmistunut rakennus on yksi Alvar Aallon arkkitehtuurin huipputeoksista. Funktionalismia edustava parantola yhdistää 1930-luvun lääketieteelliset näkemykset ja uuden arkkitehtuurin tutustumisen arvoisella tavalla.

Kierroksella nähdään arkkitehtuurin lisäksi Aino ja Alvar Aallon suunnittelemaa sisustusta. Rakennuksen sisustuksessa on vielä jäljellä paljon alkuperäisiä huonekaluja ja valaisimia. Huonekaluja voidaan perustellusta syystä sanoa suomalaisen muotoilun pohjaksi. Potilaiden mukavuus ja toipuminen oli Aallon suunnittelussa merkittävä lähtökohta. Tämä näkyy esimerkiksi värivalinnoissa, joissa korostettiin rauhoittavia värejä.

Huom. Parantolassa on myös mahdollista vierailla esteettömästi.

KATSO  TARKEMPAA TIETOA PAIMION PARANTOLAN OPASTETUISTA KIERROKSISTA.

PARANTOLAN NYKYINEN KÄYTTÖ

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiön toiminta alkoi Paimion parantolassa 1.4.2014. MLL:n Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiö edistää sairaiden ja vammaisten sekä psyykkisissä ja sosiaalisissa vaikeuksissa olevien lasten, nuorten ja heidän perheidensä mahdollisuuksia hyvään ja tasavertaiseen elämään. Lisätietoa lastenkuntoutus.net

Kaikki kierrokset ainoastaan oppaan kanssa! Omatoimisesti rakennuksia voi ihailla ulkopuolelta, mutta muistakaa, että ihmisten valokuvaaminen on ehdottomasti kielletty! Kuvissa ei saa näkyä lainkaan ihmisiä. Sääntö on tiukka parantolassa oleskelevien perheiden yksityisyydensuojan vuoksi.

Ota yhteyttä ja tule tutustumaan tähän upeaan rakennukseen.

Kierrokset Paimiossa

BUSSIKIERROKSET

Bussinvuokraus ei kuulu hintaan.

KÄSITYÖLÄISIÄ (2-4 h)

Käsityöläiskierros vie tutustumaan paimiolaisiin kädentaitajiin ja heidän työpajoihinsa. Kierroksen aikana on mahdollista tehdä myös ostoksia. Kierros alkaa tai päättyy Käsityömuseo Miilaan, jossa pääsee tutustumaan käsityön historiaan oppaan johdolla.

Kierroksen pituus määräytyy käytävien kohteiden perusteella ja voidaan räätälöidä ryhmän tarpeiden mukaisesti.

OSTOKSIA JA KULTTUURIA (6 h)

Järjestettävissä kesä-elokuussa.

Retkellä tutustutaan paimiolaiseen maaseutuun, vieraillaan patsasmetsässä ja tehdään ostoksia suoraan tuottajien omissa puodeissa. Välissä käydään kahvilla viihtyisässä pikku-kahvilassa, jota ympäröi upea puutarha (kahvitus ei sisälly hintaan).

OPASTETTU KIERROS PAIMION HISTORIAAN (1,5 h)

Opastetun kierroksen Paimion historiaan voi varata erillisenä tai liittää ”Päivä Paimiossa” – retkeen. Kierroksella opas kertoo Paimion pitkästä historiasta ja näemme paimiolaisten tärkeitä paikkoja kivikaudelta nykyaikaan. Paimiossa on ollut kauppapaikka jo silloin, kun Turun kaupungin alueet olivat vielä merenpohjaa. Kuljemme kolmen kirkonpaikan kautta, ihmettelemme matkalle osuvien tiennimien alkuperää ja näemme muun muassa jättiläisten asuttaman vuoren.

KÄVELYKIERROKSET

Kävelykierrokset on suunniteltu niin, että matkan varrella on penkkejä, joilla voi levähtää. Kierrosten pituudet ovat 2-3 km.

ARKKITEHTUURIA ERI AIKAKAUSILTA

Opas johdattaa näkemään eri aikakausien rakennuksia ja haastaa pohtimaan arkkitehtuurin eroja ja yhtäläisyyksiä sekä yhteensopivuutta kaupungin keskustassa.

PATSASTELUA VISTALLA

Opas kertoo tarinoita patsaiden takana – miksi Vistalle on pystytetty Raivaajapatsas ja mikä merkitys on talo seinässä olevalla muistolaatalla.

MUUT

PÄIVÄ PAIMIOSSA -PAKETTI

Sisältää vierailut Paimion parantolassa, Sähkömuseossa, käsityömuseo Miilassa sekä lounaan ja valitsemanne opastetun kierroksen. Kierros voi olla esim. Paimion historia-bussikierros, joku kävelykierroksistamme, käynti vesivoimalaitoksella tai jotakin muuta. Ota yhteyttä, niin tehdään teidän päivästänne Paimiossa unohtumaton elämys!

VIERAILU PAIMION PARANTOLASSA

Järjestämme parantolassa opastettuja kierroksia. Lue lisää täältä.

Turun seutu

Turku on Suomen vanhin kaupunki, liki 800-vuotinen historia takanaan. Aurajoen rannoille saapuivat kulttuurivaikutteet sekä mereltä että maalta. Ja tänä päivänä joenrantamat tarjoavat kulttuuria, virkistystä ja viihtyisää oloa Turun keskustassa vieraileville.

Lähistöllä on paljon vierailukohteita ja luontoelämyksiä: saaristo, lähikunnat, kansallispuistot ja kaupunkipuistot.

Turulla ja sen lähiympäristön kunnilla on paljon tarjontaa vaativallekin matkailijalle.

Sukella historiaan tai nykypäivään, räätälöidyn paketin tai opastetun kierroksen avulla saat näkemästäsi paljon enemmän irti.

Kuvia Turusta